Уважаеми съграждани, по повод Националния празник на България – 3 март, Община Ивайловград и ОИМ – Ивайловград Ви канят на тържествено честване!
На 3 март от 17:30 часа на площад Тракия с историческа възстановка, любители – артисти ще пресъздадат събитията от националното Освобождение на Ортакьой (Ивайловград) и знаменития марш на прославната Сборна Кавказка кавалерийска бригада на генерал – майор Пьотър Александрович Черевин, която поставя началото на своя знаменит марш през Родопите и прекосява заснежената планина по маршрута Асеновград – Чепеларе – Смолян – Златоград – Крумовград – Ортакьой /Ивайловград/- Гугутка – Костилково – Мандрица – Димотика. Идеята за пресъздаване на събитията от 1878 г. има за цел нагледно да ни запознае с историята на нашия изстрадал край. В историческата възстановка ще бъдат показани оригинални оръжия, използвани от турската армия и българското опълчение по време на Руско – Турската освободителна война, както и реплики на униформи от същия период.
Честването по повод 3 март ще продължи с тържествено вдигане на знамето на Република България, слово на кмета и отдаване на почит с венци и цветя пред паметниците на загиналите.