Кукерски игри разтърсиха Лъджа и тази година, традиционно преди християнския празник Сирни заговезни.

Магията на кукерството става все по- популярнa и  завладява всяка година все повече хора от различни градове на България, които идват в Лъджа специално за този празничен ден, за да видят уникалното кукерско хоро, което се играе на ляво.

Тук в Лъджа, традицията се пренася от деди и бащи на внуци и синове, което означава, че ще се запази жива за поколенията.

Палитра от образи -страховити маски, уникални костюми, феерия от танци, носии и усмивки, атрактивни образи, поп, младоженци, старци, дяволи, циганка и мечки – всички заедно, поведени от своя Бей, от къща в къща гонят злото и благославят за здраве и берекет, през годината.

Кметът на Ивайловград, г-жа  Диана Овчарова награди участниците и им благодари: „Благодаря Ви, че ревностно пазите тази стара традиция и всяка година не жалите силите си, за този специален ден. Благодаря,  че разнасяте славата на Ивайловград по различни национални и  международни фестивали!’’.

Иван Димитров Неделчев- получи специалната награда за създаване на кукерската група през 1979 година, а Димитър Желязков Димитров за запазване на традицията.

Най-малките кукерчета получиха специални  медали, а  грамота „Пазител на традицията’’ бе връчена на  всеки един от кукерската група.