ЧЕСТВАТ СЕ 104 ГОДИНИ ОТ ПРЕВЗЕМАНЕТО НА ОДРИН ПО ВРЕМЕ НА ОСВОБОДИТЕЛНАТА БАЛКАНСКА ВОЙНА

 

С поднасяне на венци и цветя пред паметниците на тракийските революционери, Капитан Петко Войвода, Димо Николов и Яни Попов Ивайловград  се поклони пред паметта на загиналите за свободата на Тракия.

Денят на Тракия - 26 март е ден на признателност към хилядите българи - тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет. Чества се като годишнина от денят, в който е превзета Одринската крепост на 26 март 1913 г. от Българската армия през Балканската война (1912-1913). Българите губят в атаката 1316 убити и 6329 ранени. Победата донася свободата на тракийските българи.

От 20-те години на ХХ-ти век тракийските дружества, армията, църквата и българската културна общественост честват Деня на победата край Одрин. От 2006 година, този ден е признат официално и от българското правителство за Ден на Тракия.

 

 

View the embedded image gallery online at:
https://ivaylovgrad.org/novini#sigProIdae0bb6bfbe

На 22 март 2017 г. от 11:30 ч., в малката зала на  НЧ „Пробуда 1914” Ивайловград, се проведе поредната информационна среща между изпълнителния екип на „МИГ – Любимец – Ивайловград” с гражданите на община Ивайловград.

 

На срещата отново бяха представени включените в Стратегията за ВОМР мярки по които заинтересованите страни могат да кандидатстват и изпълнят проекти, финансирани от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 година.

Екипа за управление на СВОМР, запозна присъстващите с направените промени в индикативния график за приемите по съответните мерки за 2017 г., както и с изготвената процедура и критерии за подбор на проекти към стратегията за ВОМР на МИГ Любимец-Ивайловград.

Присъстващите, които бяха представители на стопанския, нестопанския и публичен сектор, бяха запознати и с проблемите, с които се сблъсква Екипа по управлението и изпълнението на СВОМР, със забавянето на одобрението на разходите на МИГ по подмярка 19.1. „Помощ за подготвителни дейности” и стартирането на проекта по подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие“ и др.

На финала на срещата дискусиите продължиха в неформална обстановка.

 

 

 

 

 

View the embedded image gallery online at:
https://ivaylovgrad.org/novini#sigProIdf89144853c

 

 

На официална церемония бяха открити обновените жилищни блокове с адреси „Любимец’’ 14 и „Любимец”33 по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в Ивайловград.
Санираните блокове разполагат със нова шест камерна дограма по фасадите и общите части, поставена е топлоизолация по фасадите, направен е основен ремонт на покрива с двойна хидроизолация, поставени са нови бордове от ламарина.
Изпълнена е шпакловка и боядисване на стълбищните клетки, реновирани са стълбищните парапети, поставени са нови пощенски кутии. Извършен е ремонт на общите части, направена е и подмяна на стълбищното осветление. Терасите са иззидани и са поставени козирки по всички входове.
Възстановени са част от тротоарите в околоблоковите пространства и облагородяване на зелените площи.
С изпълнението на мерките за енергийна ефективност в блоковете ще се постигне по-голям топлинен комфорт за ползвателите, както и намаляване на разходите за отопление.
Припомняме Ви, че освен по Националната програма Ивайловград е с най-много подадени заявления за саниране на сгради по Оперативна програма „Региони в растеж”.

Ивайловград се явява директен бенифициент, включен в схемата за финансиране по процедурата за кандидатстване по приоритетна ос 2 на оперативната програма „Подкрепа за енергийна ефективност в опорни центрове в периферните райони”. 
Така освен по Националната програма Ивайловград има заявени проекти по ОПРР за сградите на: Общински исторически музей, Дневен център за деца с увреждания, Общежитие училище, Административна сграда на общината, Административна сграда на Районно управление Полиция, Административна сграда на Пожарна служба, Административна сграда на Гранична полиция и Административната сграда на Районния съд.
С новосанираните блокове по „Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради’’ Ивайловград придобива нов красив облик.

 

 

View the embedded image gallery online at:
https://ivaylovgrad.org/novini#sigProId7680698be1

Социалните институции в Ивайловград отбелязаха със скромно тържество  21 март – Деня на социалния работник.

Гост на тържеството им бе кметът на общината Диана Овчарова, която поднесе поздравителни адреси и цветя.

Община Ивайловград през последните години разви и продължава да надгражда различни социални услуги на ниво, което да гарантира грижа за всеки, заличаване на различията и социално равенство.

Хората в нужда от общината, получават специализирана грижа, помощ и подкрепа в различните социални заведения. Това е резултат от усилията на общинска администрация за осигуряване на инвестиции за необходимата инфраструктура и материална база, както и на всеотдайния екип на многото специалисти - социални работници, психолози, медицински специалисти, рехабилитатори, лични, здравни, социални асистенти и домашни помощници, които ежедневно полагат грижи за хората.

 

 

View the embedded image gallery online at:
https://ivaylovgrad.org/novini#sigProIdbf312925fd

 

 

 

По случай 26 март Ден на Тракия, Община Ивайловград и Тракийско дружество „Яни Попов” организират на 24 март от 12:00 часа, поднасяне на венци и цветя пред паметниците на тракийските революционери - Яни Попов, Капитан Петко Войвода и Димо Николов.

Денят на Тракия 26 март е ден на признателност към хилядите българи - тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет.

Каним всички институции, гости и граждани на Ивайловград!

 

 

Честваме 139 години от Освобождението на България.

По този повод, за пръв път, историческа възстановка пресъздадена по автентичен начин от любители – граждани представяща събитията от националното Освобождение на Ортакьой (Ивайловград) и знаменития марш на прославната Сборна Кавказка кавалерийска бригада на генерал – майор Черевин, събра жители и гости на Ивайловград на площада в града.

Едно своеобразно пътуване във времето - оригинални оръжия, използвани по време на Руско – Турската освободителна война и реплики на униформи от онова време. Идеята за пресъздаване на събитията от 1878 г. има за цел да ни запознае с историята на изстрадалия ни роден край.

Пламенно слово изнесе кметът Диана Овчарова: „С Трети март отбелязваме Възкресението на българския народ, на тази свята дата, България получава изстраданата свобода, за да заеме достойно мястото си в семейството на свободните европейски държави. Днес, повече от всякога сме длъжни да помним и почитаме героите дали живота си за свободата ни. Днес, повече от всякога трябва да сме достойни за техния героизъм. Днес, трябва да сме отговорни за бъдещето на България! Дълбок поклон пред паметта на участниците и загиналите за свободата на милото ни Отечество!’’

В програмата участие взеха и артистите Иванка Шекерова и Стефан Цирков, които рецитираха стихотворения и пяха песни, съхранили духовното ни богатство и запалили огъня на националното пробуждане и възраждане.

Венци и цветя на признателност пред паметниците на загиналите поднесоха: Общински съвет – Ивайловград, Община Ивайловград, Общинско предприятие „Спектър” – Ивайловград, Общинско предприятие „Общинско горско”, Народно читалище „Пробуда 1914” – Ивайловград,Общински исторически музей и туристически информационен център – Ивайловград, Средно училище “Христо Ботев” – Ивайловград, Дневен център за деца с увреждания – Ивайловград,Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда,Основно училище „Св. св. Кирил и Методий” – с. Белополци, дирекция„Социално подпомагане” – Ивайловград, Гранично полицейско управление – Ивайловград, тракийски клуб „Яни Попов” – Ивайловград, пенсионерски клуб „Дълголетие” – Ивайловград, пенсионерски клуб „Щит и меч” – Ивайловград, пенсионерски клуб „Дружба’’ Ивайловград, общинско дружество на хората с увреждания – Ивайловград, политическа партия „ГЕРБ” – Ивайловград и общински съвет на БСП – Ивайловград.

Пищна заря беляза края на тържественото честване. Дошлите на площада в празничния ден си тръгнаха заредени с патриотичното чувство, възродено от възстановката на отминалите героични събития.

 

 

View the embedded image gallery online at:
https://ivaylovgrad.org/novini#sigProIdcc83f3f9dd

Кукерски игри разтърсиха Лъджа и тази година, традиционно преди християнския празник Сирни заговезни.

Магията на кукерството става все по- популярнa и  завладява всяка година все повече хора от различни градове на България, които идват в Лъджа специално за този празничен ден, за да видят уникалното кукерско хоро, което се играе на ляво.

Тук в Лъджа, традицията се пренася от деди и бащи на внуци и синове, което означава, че ще се запази жива за поколенията.

Палитра от образи -страховити маски, уникални костюми, феерия от танци, носии и усмивки, атрактивни образи, поп, младоженци, старци, дяволи, циганка и мечки – всички заедно, поведени от своя Бей, от къща в къща гонят злото и благославят за здраве и берекет, през годината.

Кметът на Ивайловград, г-жа  Диана Овчарова награди участниците и им благодари: „Благодаря Ви, че ревностно пазите тази стара традиция и всяка година не жалите силите си, за този специален ден. Благодаря,  че разнасяте славата на Ивайловград по различни национални и  международни фестивали!’’.

Иван Димитров Неделчев- получи специалната награда за създаване на кукерската група през 1979 година, а Димитър Желязков Димитров за запазване на традицията.

Най-малките кукерчета получиха специални  медали, а  грамота „Пазител на традицията’’ бе връчена на  всеки един от кукерската група.

 

 

 

View the embedded image gallery online at:
https://ivaylovgrad.org/novini#sigProId38c83038c9

 

 

 

 

Уважаеми съграждани, по повод Националния празник на България – 3 март, Община Ивайловград и ОИМ – Ивайловград Ви канят на тържествено честване!
На 3 март от 17:30 часа на площад Тракия с историческа възстановка, любители – артисти ще пресъздадат събитията от националното Освобождение на Ортакьой (Ивайловград) и знаменития марш на прославната Сборна Кавказка кавалерийска бригада на генерал – майор Пьотър Александрович Черевин, която поставя началото на своя знаменит марш през Родопите и прекосява заснежената планина по маршрута Асеновград – Чепеларе – Смолян – Златоград – Крумовград – Ортакьой /Ивайловград/- Гугутка – Костилково – Мандрица – Димотика. Идеята за пресъздаване на събитията от 1878 г. има за цел нагледно да ни запознае с историята на нашия изстрадал край. В историческата възстановка ще бъдат показани оригинални оръжия, използвани от турската армия и българското опълчение по време на Руско – Турската освободителна война, както и реплики на униформи от същия период.
Честването по повод 3 март ще продължи с тържествено вдигане на знамето на Република България, слово на кмета и отдаване на почит с венци и цветя пред паметниците на загиналите.