На 27 април  в малката зала на читалище „Пробуда 1914’’ Ивайловград ще бъде представена книгата на доц. Тонка Василева „Незаличима диря” – Съдбата на малоазийските българи.

„Незаличима диря” е посветена на съдбата на малоазийските българи, живели в над 20 селища на Западна Мала Азия до XX век. Те са прогонени насилствено от своите домове през 1914 година, а имотите им не са заплатени.

Самата доцент Василева е потомка на изселнически род от ивайловградското село Орешино. Авторката описва бита, духовна култура и нерадостната бежанска съдба след 1914 година на малоазийските българи.

Представена е и експедицията „По следите на малоазийските българи”, проведена през 2009 година.

 

 

Община Ивайловград организира вълнуващ Великденски празник на открито за малчуганите на Ивайловград.

Музика, игри и приказно настроение озариха градската градина на хубавия празник.

Великденският заек въвлече в забавни игри децата, като не пропусна да ги дари с лакомства.

Община Ивайловград осигури подаръци за всички палавници.

Освен да играят, децата имаха възможност да творят в специалните арт работилнички и да рисуват.

Най-голямата изненада в програмата на гостуващата парти агенция се оказа специално изработена пинята, под формата на конче, пълна с различни бонбони.

В забавлението се включиха всички деца, които с помощта на пръчка опитваха да скъсат пинятата, за да получат бонбонитe.

 

 

View the embedded image gallery online at:
https://ivaylovgrad.org/novini#sigProId9b37c46adc

 

Увaжaeми cъгpaждaни и гocти нa Ивайловград, в очакване сме на

Възкресение Христово, нaй-cвeтлият хpиcтиянcки пpaзник.

Великден ни изпълва с размисъл, смирение и желание да бъдем по-добри.

Припомняме си основните християнски ценности, мислим за стълбовете на вярата, изпълваме се с упование и надежда.

Нека с вестта за Възкресението на Спасителя да си спомним неговите страдания, уроци и завети. Иисус Христос изкупи с живота се чрез жертва, страдания, болка и любов греховете на всички хора.

Нека се отдадем на братската любов и взаимопомощ, да бъдем състрадателни и солидарни. Пожелавам на всички светли и благословени празници! Нека ги посрещнем озарени от любов заедно със своите най-близки хора.

 

СВЕТЛО И БЛАГОСЛОВЕНО ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО!

 

ДИАНА ОВЧАРОВА

Кмет на община Ивайловград

 

Стартира конкурсът „Кмет на месеца“ за април. До 30-ти април включително, можете да гласувате за своя фаворит на тема „Пролетно почистване“.

Кметът на община Ивайловград Диана Овчарова ще се съревновава в категорията „Общини с население под 20 000 души” с: Ресни Мурад (Ардино), Илийчо Лачовски (Кнежа), Красимир Герчев (Разлог) и Панайот Рейзи (Созопол).

Ежегодно през пролетта Община Ивайловград организира  кампания по почистване на града, като по традиция призовава и жителите да се включат.

Общинската администрация осигури ръкавици, чували и транспорт за извозване на събраните отпадъци от почистените места.

Тази година в пролетното почистване се включиха Община Ивайловград, ОП „Спектър’’, ОП „Общинско горско’’, ДЦДУ, СУ „Христо Ботев’’,Ивайловград, „Социално подпомагане’’, НЧ "Пробуда 1914" Ивайловград, ОИМ –Ивайловград и ТИЦ Ивайловград и ДГ „Ивайловград’’.

Служителите на общинска администрация се включиха активно в акцията, като почистиха по определен график входа на града, пенсионерската чешма, манастир „Св. Св. Константин и Елена’’,храм „Свето Преображение Господне’’, местност „Дупката’’, пътят за селата Славеево, Драбишна и Лъджа.

Наред с чистенето започна и озеленяване и облагородяване на Ивайловград.

Подкрепете кмета на Ивайловград в поредната надпревара, която ще популяризира добрите инициативи в общината ни!

Конкурсът "Кмет на месеца", организиран  от Портала на българските общини Kmeta.bg. , има за цел да популяризира добрите практики на общините, да посочи успешните градоначалници, чиято работа дава положителен ефект върху развитието на градове и подобрява условията за живот в тях.

 

 

ГЛАСУВАЙТЕ НА ЛИНКА: http://www.kmeta.bg/

 

Лазаровден е един от най-цветните и жизнерадостни празници в българския народен календар, който по традиция се организира и чества само от жени. Това е така, защото този ден съвпада с народния ден на девойката, която след като лазарува, вече може да се момее. Датата на празника се променя всяка година и зависи от Възкресение Христово.

Обичаят Лазаруване е запазен в община Ивайловград и до днес, където лазарки обикалят от ранна утрин къщите и благославят хората с пожелание за здраве и берекет.

Закичени с пролетни цветя в косите и върбови клонки в ръце, момичетата танцуват, като си припяват „Лаленце се люлее и ой, Лазаре“, a  накрая получават дарове.

 

 

View the embedded image gallery online at:
https://ivaylovgrad.org/novini#sigProId9c926c9755

Увaжaeми здравни paбoтници,

Зa мeн e чecт и yдoвoлcтвиe дa Ви пoздpaвя c пpoфecиoнaлния пpaзник нa здpaвнитe paбoтници и Мeждyнapoдния дeн нa здpaвeтo - 7 aпpил.

Toвa e дeнят, в кoйтo вcички ниe изpaзявaмe блaгoдapнocттa cи към Вac зa Вaшия пpoфecиoнaлизъм, oтгoвopнocт и хyмaннocт.

 Гopдeйтe ce c Вaшaтa пpoфecия, зaщoтo тя пaзи нaй-вaжнoтo – здpaвeтo и живoтa!

Виe eжeднeвнo дoкaзвaтe cвoя пpoфecиoнaлизъм, следвайки достойно призванието си!

Пoжeлaвaм Ви никoгa дa нe гyбитe eнтycиaзмa и вяpaтa в cвoeтo пpизвaниe, зaщoтo тo вpъщa нaдeждaтa в живoтa и пo-дoбpoтo бъдeщe!

Бъдeтe здpaви и ycпeшни!

 

 

ЧECТИТ ПPAЗНИК!

 

 

Диана Овчарова

 

Кмeт нa oбщинa Ивайловград

От 10 до 12 април  Ана Латунова – магистър психолог и психотерапевт ще предоставя безплатна психологическа подкрепа и консултации на възрастни и деца, след предварително записване, в сградата на Детския комплекс в Ивайловград.

Ана Латунова – магистър психолог и психотерапевт,  притежава специализации по социална психология, консултативна психология, детско-юношеска и училищна психология, социални дейности, здравен мениджмънт, специална педагогика. Член е на Дружеството на психолозите в България  и притежава над 10 годишен опит в сферата на здравеопазването и образованието.

Координатор по Европейски проекти на Структурна програма Еразъм +, K1/K2.

Интересите и са насочени към изследване на спецификата на комуникационните умения между хората и социума, емоционалната интелигентност, емпатийните способности, дислексия, аутизъм, паническо разтройство и депресивни прояви.

 

Телефон за връзка и записвания:0887747261

 

Oткрита приемна за гражданите на Община Ивайловград организира днес Областен информационен център – Хасково. ОИЦ-Хасково функционира по проект на Община Хасково по Оперативна програма „Добро управление”, с цел да предоставя информация на гражданите от област Хасково и популяризиране на възможностите, които ЕС предоставя чрез Европейските структурни инвестиционни фондове през програмен период 2014-2020. От 12:00 до 14:00 часа експерти от ОИЦ- Хасково информира и раздаде материали, свързани с политиките на Европейския съюз, Европейските структурни и инвестиционни фондове, отворените и предстоящи процедури по Оперативни програми, както и възможности за кандидатстване на граждани, организации и институции. Благодарим на Областен информационен център-Хасково за тази инициатива!

 

 

 

View the embedded image gallery online at:
https://ivaylovgrad.org/novini#sigProIdb0ae2f25f4

 

Днес Христо Христов от Ивайловград, ветеран от Втората световна война, отпразнува на 94 –ия си рожден ден.

Той бе лично поздравен от кмета на Общината г-жа Диана Овчарова и секретаря г-н Николай

Панайотов, които връчиха на рожденика поздравителен адрес и специални  подаръци.

„Чест е за мен като кмет на Община Ивайловград да Ви поздравя от свое име и от името на ивайловградската общественост по повод рождения Ви ден!

Позволете ми на този специален празник да Ви пожелая здраве и дълголетие!

Днес засвидетелстваме своето уважение и признание към Вашия достоен жизнен път, изпълнен с трудолюбие, отговорност, всеотдайност към обществото и семейството. Споделяме с Вас и Вашите близки радостта от празника, гордостта, че доблестно сте се сражавал за Родината по време на Втората световна война!

Благодаря Ви за мъдрите съвети, за ценното наследство от знания, морал и ценности, които давате на обществото!’’- гласи поздравителният адрес от кмета.

Дядо Христо посрещна с радост гостите си, на които гордо разказа част от историите на живота си.

Той има радостта да отгледа трима сина, една дъщеря, осем внука и четири правнука.

На рождения си ден, днес, дядо Христо пожела на гостите си да достигнат неговите години, а на себе си здраве.

 

 

 

View the embedded image gallery online at:
https://ivaylovgrad.org/novini#sigProId3a8eebb005