Седмица след посещението на френската делегация от побратименият ни град Лонго, по време на „Кулинарния фестивал”, общинска администрация – Ивайловград върна визитата.

Заместник-кметът, Красен Кръстев, заедно с общинския съветник, Венцислав Токов, придружени от фотографа Йордан Йорданов и художничката София Деведжиева, посетиха гр. Лонго по повод участие в изложбата: "Изкуството във всичките му форми".
Тя бе открита от кмета на града г-жа Колет Фине на 12.09.2017 г. и продължи до 17.09.2017 г.
Побратимените градове представиха своите творби и обмениха опит с творческите си идеи.
Градовете: Тарнов и Карчак от Унгария взеха участие със скулптури и керамика, Нуенчов – Полша с наградени творби на ученици от Гимназия по изкуствата, както и творби на млади артисти от Полски културен институт в Париж, Ивайловград - фотографии (природа, бит, съвремие) и картини, местни творци от Лонго и Метропол Амиен.


Нашите участници са възхитени от посрещането, програмата и отношението към делегацията ни. „Приятелите ни от Лонго винаги са ни впечатлявали със спокойствието и финеса, с които общуват и организират мероприятията си. Благодарение на това побратимяване, всяка година общественици, приложници, артисти и др. успяват да се докоснат до френската култура и да обменят опит” – сподели зам.-кметът на общината Красен Кръстев.

 

 

 

 

 

   

   На днешната дата преди 109 години е извършен един национално значим и по своята самостоятелност чисто български държавен акт. Акт, който показва единението между всички власти – между Монарх, Правителство и Народ. Основната стратегическа цел е ревизията на несправедливия Берлински договор. Актът на обявяване на Независимостта е естествено продължение на Съединението на България от 1885 година.

Нека в този ден се замислим какво е това независимост! Какво означава тя! Дали може да бъде отделно понятие? – Независимостта е точно онова състояние на духа и волята на човек да може да взема свободно своите решения и те да са такива, че само и единствено да работят в полза и за благото на народа! Да управлява държавността!

Днес повече от всякога тези мисли трябва да минават през нашите глави. Защото, каквото и да прави човек, не може да каже, че е абсолютно независим. Даже и в семействата си ние сме зависими от тези около нас. Ние сме зависими от всичко, това, което се случва около нас, като държави, членувайки в отделни съюзи. Това ни прави длъжни да се съобразяваме с решенията, които вземаме. Запазвайки своята идентичност и бранейки държавността си, само тогава можем да се наречем независими! Нека днес преклоним глави пред онези наши държавници, които с делата си доказаха, че България може да бъде единна, обединена и силна! Такава, каквато искаше да я имаме Апостола – да бъдем равни с всички европейски народи!

Честит празник!

 

Да живее България!

 

 

За втора поредна година, по предложение на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ТИСПОЛ, 21 септември се обявява за Европейски ден без загинали на пътя.
24-часовата полицейска операция, под наименованието EDWARD, е подкрепена от Европейската комисия и посветена на Европейската седмица на мобилността /16-22 септември 2017/, в която се включват община Ивайловград и РУ „Полиция” Ивайловград.
Целта е денят 21 септември да не бъде белязан със загинали при пътни инциденти.
Идеята е по време на операцията да има 24-часово отразяване на събитията, свързани с безопасността на движението по пътищата и „брояч” на деня, като детайли от всички произшествия с тежко ранени или с фатален край да бъдат предоставяни онлайн на обществеността.
С оглед успешното отразяване, активното включване и популяризирането на тази операция Ви информираме, че ако желаете да се присъедините или желаете да я подкрепите може да го направите на адрес: http://roadsafetydays.eu/.
Ангажиментът може да бъде деклариран и с подписването на обещание за подкрепа на деня без загинали на пътя: http://proiectedvvard.eu

След организираните безплатни прегледи, в началото на месец септември, останаха много жители на общината, които поради една или друга причина, не успяха да се възползват от услугите на екипа на Комплексния онкологичен център – Пловдив.
Добрата практика продължава,
 екипът на Комплексен онкологичен център – Пловдив и лично д-р Ваня Балева ще бъдат тук - още тази седмица.

Отделете си време!
Планирайте един от дните 22, 23 или 24 септември за себе си и своето здраве. 
То е най-ценното!

Както и миналият път – прегледите и изследванията ще бъдат напълно безплатни!
Община Ивайловград ще осигури отново необходимите кабинети, в обновената сграда на Детски комплекс – Ивайловград, където екип на Комплексен онкологичен център – Пловдив, с участието на д-р Ваня Балева, хирург - онколог и още лекари – онко дерматолог, онкология и гинекология, онколог - химиотерапевт и лекар образна диагностика ще извършват безплатни клинични прегледи, консултации и подкрепа на всички, които желаят да се възползват от изнесените им услуги. Ще разчитат медицински документи, ще дават препоръки за лечение на пациенти, ще извършват образни изследвания, с мобилен ехограф и др. 

Община Ивайловград, чрез кметовете и кметските наместници, ще направи необходимата разгласа във всичките 51 населени места и ще осигури организиран транспорт за всички желаещи.

 

График за дните:

22.09 - от 09:30 ч. до 19:00 ч., като до обяд ще се преглеждат хората от кметствата;

23.09 - от 08:30 ч. до 19:00 ч.;

24.09 - от 08:30 ч. до 13:30 ч.

 

 

 За поредна година Община Ивайловград ще се включи в инициативата „Да изчистим България”, като тази година мотото на кампанията е „България като един отбор”.

В тази връзка, отправям покана към Всички съграждани, институции, фирми и дружества за участие в акцията по почистване, която тази година ще се проведе на 16 септември 2017 г., с начален час 9.00 ч.

В почистването ще бъдат включени местностите: „Колибар чешма”, „Пенсионерската чешма” и ЗМ „Дупката”,  междублокови пространства, градинки и около градските паркове, пространства около детските площадки и училища, входните пространства и околовръстни пътища на града

В организацията на общината e предвиденo да се раздават чували и ръкавици за всеки, който желае да се включи. Извозването на събраните отпадъци ще се осъществява по определен график, за който предварително ще бъдете информирани.

 

Оставаме на Ваше разположение и в готовност за уточняване на подробности.

 

телефон за връзка: 03661/60-90, GSM:0885504010

 

 

Вчера ивайловградчани станаха свидетели на Финала на I eтап на 66-тата Международна колоездачна обиколка на България-Юг. Кметът на града ни г-жа Диана Овчарова, заедно със Зам. кметът и Секретарят на община Ивайловград, оповестиха  носителите на четирите фланелки-победители на етапа.

Председателят на БКС връчи плакет на Кмета на града ни за активно участие в Международната колоездачна обиколка на България.

Днес, 08.09., ще бъде обявен официално старта на II етап (Ивайловград - Стара Загора) от 14:00 часа.

 

Община Ивайловград и БКС канят всички граждани и гости на града да изпратим участниците в 66 издание на МКОБ.

Днес Ивайловград отново ще бъде част от най-голямото колоездачно спортно събитие в страната, 66 –та Международна колоездачна обиколка на България.

Тази година Обиколката на България е два пъти по-голяма с маршрут от 1412 км.

Ето и как ще протече днешния ден и кога да очакваме да финишира обиколката в Ивайловград:

07.09.2017

66 МКОБ - Юг

1-ви Етап

Елена - Ивайловград

🚲234 километра

🚩Старт 11.30

🏁Финал 18.00

 

 

Уважаеми съграждани, на 6-и септември от 10:30 часа, на площад „Тракия“, с поднасяне на венци пред паметника на „Майка България“ Ивайловград ще от празнува 132 години от обединяването на Княжество България и Източна Румелия.

 

 Нека бъдем всички заедно защото, Съединението е не само исторически факт от огромно значение за  развитието на българската държава, то е върхът на националното ни обединение, показвайки ни, че заедно винаги сме по-силни. 

Точно след един месец Ивайловград отново ще бъде част от най-голямото колоездачно спортно събитие в страната. След успешно провеждане на 65-та МКОБ, след финала в гр. Троян беше обявен маршрут за следващата 66 –та Международна колоездачна обиколка на България.
Тази година Обиколката на България ще бъде два пъти по-голяма, благодарение на съвместното сътрудничество на БКС и помощта на общините.
65-та МКОБ - 2016 г. беше с маршрут от 897 км. а през 2017-та състезанието ще бъде с маршрут от 1412 км. и с 13 етапа. Обиколката ще бъде разделена на 2 етапа с 1 ден почивка. Ивайловград влиза в маршрута в третия ден от 2-ри етап от обиколката.
Целта на БКС е за нов принос в родното колоездене, както в национален така и в международен план. С удължаване времето на обиколката и градовете домакини, БКС освен спортната страна на събитието иска да бъде показано и повече от българската култура, история, традиции и бит.

 

 

Имаме удоволствието да Ви поканим на Международен фестивал на традиционните храни, поминък и занаяти „Кулинарното наследство на Тракия” – Ивайловград 2017 г., който ще се проведе на 02.09. 2017 г. (събота).
Тук в древната Орфеева планина и в щедрата земя на Тракия се раждат най-вкусните и уханни плодове и билки – кехлибарено уханно грозде, смокини, фурми, нарове, чийто вкус е събрало слънцето и легендите на Тракия.
Природата и богатата история са оставили своите отпечатъци върху обичаите, поминъка на местното население, което пази и съхранява уникалните си традиции и вкусните традиционни кулинарни ястия.
Фестивалът се превръща в място за обмен на култури и добри практики, прави се реклама на културното богатство на Ивайловград, наследено от дълбока древност до наши дни. Всеки посетител може да вкуси от традиционните гозби и тестени изделия, приготвени с много любов от сръчните ръце на нашите майсторки, както и от кухнята на гостите ни от чужбина. Приложници, художници, майстори на стари занаяти ще демонстрират своите умения и знания. Не пропущайте да си закупите и от продуктите на местните производители – мед, тахан, вино, сладка, билки и подправки.
Кулинарната фиеста ще завърши с награждаване на отличилите се и веселие.
За нас ще бъде чест и удоволствие, заедно да съпреживеем празника.

Вашата заявка за участие ще бъде приета на телефони: 03661/6051; 0884776669
или на e-mail адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. до 20.08.2017 г.
Ще Ви бъдем благодарни, ако ни отговорите в срок.